(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Изучены морфологические и анатомические структуры лекарственного вида Climacoptera аffinis, относящиеся к семейству Chenopodiaceae произрастающие в Южном Казахстане. В работе приводятся сравнительные макроскопические, микроскопические особенности строения и диагностические показатели, как длина листьев, размер эпидермиса, водоносной паренхимы, палисадной ткани, диаметр и расположение проводящих пучков, толщина радиуса первичной коры стебля, диаметр клеток центрального цилиндра и эпидермиса, типы и количество устьиц на 1мм2, а также приведены результаты описания всхожести и энергии прорастания семян. Оңтүстік Қазақстанда кездесетін Chenopodiaceae тұқымдасына жататын C.affinis түрінің анатомоморфологиялық құрылысы зерттелінді. Бұл жұмыста өсімдіктің макроскопиялық, микроскопиялық ерекшеліктері және диагностикалық белгілері көрсетілген. Яғни жапырақтарының ұзындығы, эпидермисінің, бағаналы ұлпаның, су өткізгіш паренхимасының өлшемдері, өткізгіш шоқтарының диаметрі, аудан бірлігінде болатын устьицалар саны және типі; сабағы үшін алғашқы қабық радиусының қалыңдығы, орталық цилиндр клеткаларының және эпидермисінің диаметр өлшемдері, сондай-ақ тұқымның өну энергиясы және өнімділігі туралы нәтижелер келтірілген.