(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Исследования арбускулярных микориз растений показали, что Cannabis ruderalis Janisch в природе обычно является немикоризным видом. При этом, в некоторых случаях встречаются популяции растений данного вида имеющие весьма высокую степень микотрофности. Так, в одном из растительных сообществ правобережья нижнего течения реки Или выявлены экземпляры конопли сорной с высокой и средней степенью интенсивности микоризной инфекции. Возможно, как само наличие структур эндомикоризного гриба в коре корня этих растений, так и высокая интенсивность микоризной инфекции обусловлены суровыми условиями произрастания этой популяции растений, характеризующихся аридными условиями произрастания и низкой степенью проективного покрытия, вызванной перевыпасом скота. Өсімдіктердегі арбускулярлы микоризаны зерттеу Cannabis ruderalis Janisch үдерісін зерттеу бойынша келесі нәтижеге келдік, өсімдіктің табиғатта микоризасыз болып табылатыны. Бұл ретте, осы өсімдіктің түрінің арасындағы кейбір популяциясында өсімдіктің микотрофтігі ең биік дәрежеге жетеді. Осылай, Іле өзеннің төменгі ағысында, өсімдіктің одақтарының арасында өсетің шөп-шалаң кендірінде, микориза инфекциясы биік және орта дәрежеге жететіні аңықталды. Мүмкін, осы өсімдіктің кұрылымында микориза саңырауқұлақ болғаны және микориза инфекциясы болғаны, осы өсімдіктің жауыз шартта өсуімен байланысты. Осы өсімдік одағыннаң анықталынған микотрофтік өсімдік Cannabis ruderalis, малмен тозыққан жермен және аридлық шарттармен сипатталанады.