(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Многолетняя изменчивость количественных показателей фитопланктона, зоопланктона и макрозообентоса оз. Балхаш в различной степени согласована с флуктуацией глобальных климатических индексов (Глобальная dT, САК, АЛПИ). Связь с Глобальной dT, имеющей линейный повышающийся тренд, и с индексами САК и АЛПИ, изменяющимися циклично, отражают двойственный характер изменчивости анализируемых показателей. Преимущественно биотическими взаимодействиями объясняются резкое увеличение биомассы макрозообентоса в последние десятилетия и одновременное резкое сокращение биомассы фитопланктона. Влияние глобальных климатических показателей на межгодовую изменчивость биотических сообществ оз. Балхаш происходит через изменения региональных абиотических факторов. Балқаш көлінің фитопланктон, зоопланктон және макрозообентостарының сандық мөлшері көрсеткіштерінің көпжылдық өзгерісі әртүрлі дәрежедегі ғаламдық климаттық индексі флуктуациясына сәйкес (Ғаламдық dT,САК, АЛПИ). Ғаламдық dT байланысты сызықтық жоғарылататын тренді бар, және циклдік құбылатын САК және АЛПИ индектерімен, талданған көрсеткіштердің өзгергіштігінің екі түрлі сипатын көрсетеді. Соңғы онжылдықта макрозообентос биомассасының бірден көбеюі және фитопланктон биомассасының дәл осы уақытта қысқаруы өзара битокалық басымдылығымен түсіндіріледі. Ғаламдық климаттық көрсеткіштер абиотикалық факторлардың аймақтық өзгеруі арқылы Балқаш көлінің жыларалық биотикалық қауымдастығының өзгеруіне әсер етеді.