(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Мақалада ареалы қысқарып келе жатқан сирек кездесетін эндемик түр Lonicera iliensis өсімдігінің анатомилық- морфологиялық құрылыс ерекшеліктері туралы мəліметтер берілген. Lonicera iliensis өсімдігін зерттеу үш популяцияға, тоғыз ценопопуляцияда жүргізілді (əр популяцияда үш ценопопуляциядан). Бірінші популяция Іле өзенінің төменгі ағысынан Алматы облысы Балқаш ауданының Бақанас елді мекеніне жақын жерден, екіншісі Шелек өзенінің жайылмасынан Райымбек ауданына қарасты Алғабас елді мекенінің маңынан, үшіншісі Шарын өзенінің жайылмасындағы Ақтоғай шатқалынан табылды. Lonicera iliensis өсімдігінің əр популяцияның ценопопуляциясынан əртүрлі жастағы дарақтарының сабақтары фиксацияланды.Жиналған материалдардан уақытша анатомиялық препараттар дайындалды. Жасалған препараттар Lonicera iliensis өсімдік сабағының анатомиялық құрылыс ерекшеліктерінің жəне морфологиялық көрсеткіштерін зерттеуге пайдаланылды. Алынған мəліметтердің негізінде тұжырымдар жасалынды, олар мақалада келтірілген.