(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Гравитациялық жүктеме әртүрлі мүшелердің тамырларына бірдей әсер етпейді. Егеуқұйрықтарға зерттеу жүргізу барысында екі апта бойы гравитациялық жүктемеден кейін лимфа тамырлары мен түйінлерінде өзгерістер болатындығы анықталды. Антиортостатическое положение тела в пространстве, вызывая перемещение крови из нижних отделов тела в область головы при невесомости, не может оставить безучастной систему лимфатических сосудов и узлов, роль которой в дренаже тканей и в перераспределении жидкости в организме очень велика.