(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Алынған деректемелер экологиялық қауіпті аймақтардың экстремалды факторлары тұрғындардың денсаулығына жағымсыз әсер ететінін дәлелдейді. Зерттеулер нәтижелері Арал маңы тұрғындарына климатогеографиялық және антропогендік факторлардың жағымсыз әсер ететінін дәлелдеп, Қызылорда қаласы студенттері қанының құрамындағы эритроциттер санында және гемоглобин мөлшерінде ауытқулар туғызатынын көрсетеді. Полученные в исследовании данные свидетельствуют об отрицательном влиянии экстремальных факторов экологически неблагоприятных регионов на здоровье человека. Показано, что климатогеографические и антропогенные факторы приводят к снижению количества эритроцитов, лейкоцитов и гемоглобина в крови студентов г. Кзылорда и свидетельствуют о неблагоприятном воздействии на здоровье жителей Приаралья.