(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Біз ұсақ жапырақты қара ағаштың жасыл ұрықтарынан гидрофобты хроматография арқылы МТП алдық. МТП-ның фузикокцин белсенділіктері: бидайдың ұрықсыз бөлігінде Н+АТФ – азы мен NADPH-ГДГ- нің активтендіру МТП-ң қабілеті көрсетіліп, оның фузикокцин белсенділігі дәлелденді. МТП–ның бидай өскіндерінің суыққа төзімділігін арттыруына қабілеті көрсетілді. Осыған орай МТП-ның бидай өскіндерінің тұзға да төзімділігін арттыратын қабілеті анықталды. Из зеленых крылаток Вяза мелколистого методом гидрофобной хроматографии был выделен и очищен препарат микроудобрения (ПМУ). Было установлено, что ПМУ активирует Н+АТФ – азу плазматических мембран и NADPH-ГДГ из беззародышевых половинок зерна пшеницы. Такой же способностью из всех фитогормонов обладает только фузикокцин. Установлено, что ПМУ существенно повышает устойчивость проростков пшеницы к низкотемпературному и солевому стрессам.