(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Впервые установлены особенности суточной динамики деятельности сердечно-сосудистой системы подростков в весенний период года. Выявлены особенности параметров суточной динамики частоты сердечных сокращений (ЧСС) и параметры вариабельности сердечного ритма (ВСР) подростков (и мужского пола и женского пола) в весенний период года. Тұңғыш рет көктем мезгіліндегі жасөспірімдердің жүрек-қан тамырлар жүйесінің қызметін тәуліктік динамикасы анықталды. Көктем мезгіліндегі жасөспірімдердің жүрек ырғағы вариабельдігінің параметрлер ерекшеліктері көрсетілген. Жасөспірімдер арасында ұл балалар да, қыз балалар да болған.