(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Проведено комплексное исследование функциональных и адаптационных возможностей организма операторов различного профиля деятельности (сенсорного и сенсомоторного) в реальных производственных условиях в разгар летней жары (июль-август, юг Казахстана). Приводятся данные о значительном снижении адаптивных возможностей, аэробной способности организма, резистентности сердечно-сосудистой системы, появлении признаков теплового истощения и физической детренированности. Вместе с тем ведущие, профессионально значимые функции изменяются незначительно. Нақты өндірістік жағдайда, жазғы қатты ыстық (шілде-тамыз, оңт. Қазақстан) жағдайда адам ағзасының бейімдеушілік және функционалдық мүмкіндіктерін зерттеу үшін, түрлі профильді қызметтік операторларына (сенсорлы және сенсамоторлы) кешенді зерттеулер жүргізілді. Бейімдеушілік мүмкіндіктерінің біршама төмендегені жайлы мәліметтер келтірілген, ағзаның аэробты мүмкіндігі, жүрек-қан тамыр жүйесінің резистенттілігі, физикалық жаттығусыз-ақ қажу белгілері көрінеді. Онымен қатар, жетекші, профессионалды нақты функциялары біршама өзгерген.