(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Мақалада описторхоз антигеніне телімді моноклоналды антиидиотиптік антиденелердің иммунды химиялық қасиеттерін зерттеу нәтижелері келтірілген. Моноклоналды антиидиотиптік антиденелер өзінің иммунды химиялық қасиеттері жағынан барлық талаптарға сай келеді және описторхоз антигенінің «ішкі сипаты» бола алатындықтан оларды биологиялық қауіпсіз балау және дауалау препараттарын әзірлеуде қолдануға болады. Целью настоящей работы явилось определение возможности использования антиидиотипов в качестве антигена в ИФА при серологических исследованиях на описторхоз. Для этого проводилась работа по определению иммунохимических свойств АИАТ. Результаты исследований свидетельствуют о возможности использования АИАТ гибридомы 4H10 в качестве антигена при разработке иммунологических тестов для диагностики описторхоза.