(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Организмнің функционалдық мүмкіншілігін жақсарту, жұмысқа қабілеттілігін көрсету, қоршаған ортаның факторларына байланысты организмнің төзімділігін жақсарту және қан айналу жүйесінің резервтерін (функционалды мүмкіншілігін) физиологиялық бағалау мақсатында зерттеу жұмысы жүргізілді. 1-ші және 2-ші курс студенттеріне оқу барысы кезінде тәжірибе қойылады. Студенттердің негізгі гемодинамикалық көрсеткіштері зерттелді. Бастапқы жылға қарағанда бірінші және екінші курстағылардың тамыр соғу қысымының көтерілуімен физикалық жүктемеде тепе-теңдікте жүректің жиырылу жиілігі жоғары. Дегенмен бірінші оқу жылына қарағанда, екінші оқу жылында оқудың қайта қалпына келтіру көрсеткіштігі қолайлырақ болады. В статье приводятся данные по исследованию функциональных возможностей сердечно-сосудистой системы организма при адаптации к учебному процессу студентов младших курсов с целью физиологической оценки резервных возможностей системы кровообращения.