(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Эндокринді бездер – тек қана физиологиялық жүйе ғана емес, ол секрецияларды қамтасыз етумен қатар ағзаның гуморальды реттелуін қадағалайды. Энергетикалық орталық адам ағзасының қоршаған ортамен белгілі бір діріл жиіліктерінде жұмыс істейтін арнайы каналдар арқылы энергия алмасуын реттейді. Эндокринді бездер мен энергетикалық орталық бір-бірімен өте тығыз байланысты. Эндокринные железы — не просто физиологическая система, обеспечивающая секрецию и отвечающая за гормональный фон человека. Эндокринные системы и энергетические центры очень связаны. Энергетические центры связывает организм человека специальными каналами и регулирует энергетический обмен.