(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Функционалдық мақсаттағы емдікпрофилактикалық қасиеттерге ие және құндылығы жоғары өнім – «Плюсстевия» бальзамын дайындаудың жаңа техно логиясы жасалды. Осы өнімді дайындау үшін қосылатын негізгі ингредиент – стевия өсімдігіне негіздеме жасалды. Өнімді дайындауда суық технологияны қолдану бальзамның құрамына қосылатын барлық өсімдіктер шикі заттарының құнды емдікпрофилактикалық қасиеттерін сақтауға оңтайлы әсер ететіні көрсетілді. Сондайақ, бальзамның тағамдық құндылығын зерттеу мақсатында оның химиялық құрамы (минералды элементтер, витаминдер, белок, көмірсу және май мөлшері) анықталды. Разработана технология приготовления бальзама «Плюс стевия» с лечебнопрофилактическими свойствами функционального назначения. Обоснован выбор сырья для приготовления продукта. Пока за но, что использование холодной технологии позволяет сохранить по вышенную питательную ценность раститель ного сырья, входящего в состав бальзама. Для выявления пищевой ценности продукта былисследован химический состав (минеральные элементы, витамины, белки, жиры, углеводы).