(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Алматы қаласының ауасының ластануы қазіргі уақытта өзекті мәселелердің бірі болып табылады. Себебі ауаның ластануына бірқатар жағдайларда себепші болып отыр. Атап айтар болсақ, табиғи климаттық және физикалықгеографиялық жағдайларыда әсер етеді. Біріншіден, қаланың ойпатта орналасқандығы себепті жел қозғалысының төмендігі, тұмандар мен жерүсті инверсиялардың жиі байқалуы. Екіншіден, қаланың ойластырылмай салынған құрылысы да ауа ағынының табиғи түрде горизантальды бағытта соғуына кедергі келтіреді. Атмосферадағы қалдықтардың қоспасын азайту үшін алдын алу шаралары жүргізіледі. Ол үшін әуе бассейнінің ластану деңгейін бағалау алдын да ауадағы ластаушы заттардың концентрациясының мәнін білу қажет. Әуе бассейнін ластайтын негізгі заттар: шаң, күкірттің қос тотығы, көміртегі тотығы, азоттың қостотығы және формальдегид болып табылады. Загрязнение воздуха Алматы является острой экологической проблемой, которая осложняется еще и природноклиматическими и физикогеографическими условиями. Вопервых, город расположен во впадине, поэтому наблюдается без ветрие, туманы и приземные инверсии. Вовторых, непродуманная застройка города препятствует естественному движению воздушных потоков в гори зонтальном направлении. При оценке предстоящего уровня загряз нения воздушного бассейна необходимо знать значение концентраций ЗВ (загрязняющих веществ) в воздухе на сегодняшний день, для того что бы принимать меры поуменьшению выбросов определенной примеси в атмосферу. Основными ингредиентами загрязнения воздушного бассейна являются пыль, диоксид серы, оксид углерода, диоксид азота, и формальдегид.