(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Мақалада топырақтың ауыр металдармен ластануына байланысты Salvia stepposa Shost. өсімдігі жапырағының анатомиялық құрылысының ерекшеліктері зерттелген. Зерттелген нүктелерден алынған топырақ үлгілерінің құрамындағы ауыр металдардың (Со, Cd, Cu, Zn) мөлшері анықталды. Топырақтағы ауыр металдармен ластанған жерлерде Salvia stepposa Shost. өсімдігі жапырағының құрылымында ерекшеліктер байқалған, эпидерма қалыңдығы, мезофилл қалыңдығы жəне өткізгіш шоқ ауданы азайған. Топырақтағы ауыр металдардың мөлшері ШМК-дан артық болған сайын жапырақтың ішкі құрылысының сандық көрсеткіштері біртіндеп азаятыны анықталған. Изучены особенности анатомического строения листа растений Salvia stepposa Shost. в условиях загрязнения почвы тяжелыми металлами. В анатомическом строении листа Salvia stepposa Shost, отобранного с территории загрязненных тяжелыми металлами, наблюдается уменьшение толщины эпидермы, мезофилла и площади проводящих пучков.