(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2018)
Көлдер тұщы судың негізгі қоймаларының бірі болып табылады. Әдетте, мұндай экожүйелер антропогендік әсерге ие, әсіресе қарқынды ауыл шаруашылық және индустриалды даму аймақтарында. Жекелеген биогенді немесе абиогендік факторлардың тұрақты мониторингі әрдайым су қоймасының экологиялық жағдайын барабар бағалауға мүмкіндік бермейді. Сондықтан табиғи объектілердің экологиялық жағдайын бағалаудың жаңа әдістерін іздестіру және енгізу өте өзекті мәселенің бірі болып қалады. Экожүйенің экологиялық жағдайын бағалаудың ұқсас әдістерінің бірі биоиндикатордың кез келген басқа моделіне қатысты кез келген су қоймасының маңызды және ажырамас бөлігі болып табылатын және сандық артықшылыққа ие вирустың биологиялық әртүрлілігін жан-жақты зерттеу болып табылады. Осы мақаланың мақсаты маңызды антропогендік әсерлерге ұшыраған көлдің вирустық алуан түрлерін зерттеу болып табылады. Зерттелудегі резервуардың виромын көп параллельді секвенирования әдісі арқылы зерттелді. Қапшағай қаласында орналасқан көлдің вирусының 65%-ы бактериялардың вирустары болып табылады, олардың арасында энтеробактериялар мен вибрияның фагтарының көп саны табылған, бұл судың сапасы төмен болғандығын көрсетеді. Осылайша, вирустық әртүрлілікті зерттеу су объектілерінің экологиялық мәртебесі туралы ақпараттың маңызды көзі және су экожүйелерін жан-жақты экологиялық мониторингтің маңызды факторы болып табылады. Түйін сөздер: бактериофагтар, биоәртүрлік, тұщы су экожүйесі, экология