(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2019)
Мақала ауылшаруашылығы саласында мониторинг зерттеулердің нәтижелерін, су – физикалық, химиялық, және топырақтың механикалық қасиеттеріне нәтижелері ұсынылды. Топырақтың адам үшін экономикалық рөлі зор. Топырақ – тұтастай алғанда, жер шарының барлық жер үсті топтасу мен биосфераның маңызды компоненті, жер топырақ қабаты арқылы барлық литосфера, гидросфера және атмосфераның жердегі және (адамның қоса алғанда) ағзалардың өмір сүретін, көптеген экологиялық қарымқатынастар пайда болады. Топырақ зерттеу, ауылшаруашылығы мақсатына жету үшін, сондайақ орман шаруашылығы, машина жасау және құрылыс бизнесті дамыту үшін ғана емес, басқа қажет мәселелерінде тудырады. Топырақ қасиеттерін білу керек, сондықтан денсаулық мәселелері, барлау және таукен жұмыстарын, қалалық экономика жасыл аудандардың ұйымдастыру мәселелерін шешу қажет. Жыл сайын топырақ жамылғысының қарашірік сарқылуы бар, өйткені бұл егістік жерлер, әсіресе аграрлық секторда , олардың жағдайын қадағалауға , жүйелі мониторинг қажет. Түйін сөздер: топырақ, топырақ құнарлылығы, топырақ тығыздығы, мониторинг.