(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2019)
Мақалада Ақмола облысы, Калачи елді мекеніндегі ұйқы ауруына байланысты радиоэкологиялық жағдайды зерттеу нәтижелері келтірілген. Калачи елді мекенінің аумағында радиоактивті ластанудың жоғары көрсеткіші анықталмады. Табиғи гамма-сәулеленуден алынған сыртқы дозаның деңгейі орташа есеппен 0,2 мкв/сағ құрайды. Калачидегі тұрғындар пайдаланатын ауыз су және жер үсті су көздерінде техногендік радионуклидтердің құрамы анықталмады немесе ол табиғи фон деңгейінде. Алайда, жертөлелерді зерттеу кезінде радон концентрациясының көрсеткіші қалыпты жағдаймен салыстырғанда 3-6 есе артық екендігі анықталды. Түйін сөздер: радон, гамма-сәулелену, дозиметрия, радионуклидтер, ұйқы ауруы