(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Рассматриваются проекции современных системных многомерных тенденций глобального кризиса, состояние и причины. Показано, что все эти принципиально новые явления и процессы требуют глубокого научного осмысления, выявления их объективных основ и тенденций, выработки сценарных прогнозов и глобальной стратегии устойчивого развития. Сделан вывод, что выход из системного кризиса возможен только на основе синтеза научных знаний о законах системы «природа – общество – человек», а «устойчивое развитие» непосредственно связано с ростом свободной энергии на планете и является фундаментальной основой устойчивого инновационного развития. Жаһандық кризистің қазіргі жүйелік көпөлшемді тенденцияларының кескіні, жағдайы мен себептері қарастырылады. Тұрақты дамудың жаһандық стратегиясы мен сценариялық болжамдарын құру, терең ғылыми мәнді талап ететін барлық осы принципиалды жаңа құбылыстар мен үдерістер, олардың объективті негіздері мен тенденцияларын анықтау көрсетілген. «Табиғат – қоғам - адам» жүйесінің заңдары туралы ғылыми білімдерінің синтезі негізінде ғана жүйелік кризистен шығу мүмкіншілігі бар деген қорытынды шығарылды, ал «тұрақты даму» планетада бос энергияның өсуіне тікелей байланысты және тұрақты инновациялық дамудың бастапқы негізі болып табылады.