(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Приведен обзор индексов атмосферной засушливости/увлажнения. Изучено влияние крупномасштабных динамических процессов в атмосфере на формирование режима осадков над Казахстаном. Полученные возмущения в распределении месячных сумм осадков в годы Эль- Ниньо являются отражением соответствующих изменений динамической структуры атмосферы. Атмосфералық құрғақшылық ылғалдану индекстері келтірілген. Қазақстанда жауын-шашын режимінің қалыптасуына атмосферадағы ірі масштабты динамикалық процестердің әсері зерттелген. Эль-Ниньо жауын-шашынның айлық жиынтығының таралуында алынған ауытқулар атмосфераның динамикалық құрылысының сәйкес өзгеруінің көрінісі болады.