(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
В статье рассматриваются вопросы формирования пригородных зон города Алматы и прилегающих к нему территорий Алматинской агломерации, прогнозирования прорывных проектов расселения перспективного населения: зона влияния города Алматы, пригородная зона и зона особого градо- строительного регулирования. Выделяются функциональные зоны на основе комплексного градо-строительного анализа и оценки территории, перспективной планировочной структуры, тенденций социально-экономического развития пригородной зоны, общей природно-экологической характеристики окружающей среды и основных направлений ее охраны проектными решениями генерального плана пригородной зоны города Алматы. Мақалада Алматы қаласының маңындағы аймақтар мен оған жалғасып жатқан Алматылық агломерация аймақтарының қалыптасуы, келешекті халықты орналастырудың жаңашыл жобаларын болжау мәселелері қарастырылады. Алматы қаласының ықпал ету аймағы, қала аймағы және қала құрылысын реттеу аймағы. Қала құрылысын кешенді талдау және аймақтарды, келешекке арналған жобалық құрылымдарды бағалау, қала аймағының әлеуметтік экономикалық бағытының, қоршаған ортаның жалпы табиғи-экологиялық сипаттамаларының және оны қорғаудың негізгі бағыттарының негізінде Алматы қаласының қала сыртындағы аймағының негізгі жоспарының жобалау шешімдерімен функционалдық аймақтары бөлініп алынды.