(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2023)
Жемістерді (өрік және қара өрік) кешенді қайта өңдеу, косметикалық және тағамдық майларды дәнекті суық сығу арқылы алу технологиясын жасау қазіргі ғылымның маңызды міндеті болып табылады. Жеміс тұқымдарының ядросында 35-50% май бар, оны алу тамақ және косметикалық майлардың ассортиментін кеңейтеді. Жұмыста ыдырау барысында синил қышқылының буы бөлінетін, құрамында 8,8% амигдалин бар өрік, сондай-ақ 8% амигдалин бар қара өрік зерттелген. Жұмыста шнекті престі пайдалану кезінде жұмыс аймағының ауасындағы синиль қышқылы буларының концентрациясы, сондай-ақ гидравликалық престі пайдалану кезінде жұмыс аймағының ауасындағы синиль қышқылы буларының концентрациясы анықталған. Гидроциан қышқылының буларынан ауаны сүзуге және тазартуға арналған құрылғы, сондай-ақ, жеміс дәндерінің ядроларынан Май өндіру кезінде өндірістік цехтың ауасын гидроциан қышқылы буларынан тазартудың технологиялық схемасы ұсынылды. Ауадағы гидроциан қышқылының концентрациясын анықтау әдісі ұсынылған. «InnovTechProduct» ЖШС жеміс сүйектерінің ядроларынан майларды өндіру кезінде синиль қышқылы буларының концентрациясына өндірістік цехтың ауасын талдау нәтижелері жеміс сүйектерінің ядроларынан майларды өндіру кезінде ұсынылатын сүзгілер ШРК талаптарынан төмен синиль қышқылы буларының концентрациясын қамтамасыз ететінін көрсетті. Түйін сөздер: Жеміс дәнектер, май, өндіру, жұмыс аймағы, синиль қышқылы, тазарту, концентрацияны бақылау.