(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2023)
Бұл мақалада парниктік газдар шығарындыларын азайту шешімі ретінде топырақта, суда және көмірде кездесетін табиғи органикалық қосылыстар болып табылатын гуминді заттардың әлеуеті қарастырылады. Зерттеу Майкубен қоңыр көмір бассейнінен алынған гуминдік заттарды арнайы қарастырады. Парниктік газдар шығарындыларын азайтуда тиімді ететін гуминді заттардың қасиеттері мен әсер ету механизмдері талқыланады, сонымен қатар калий гуматының сіңіру процестерін зерттеудің алғашқы нәтижелері келтірілген. Мақалада сонымен қатар көміртекті ұстау және сақтау үшін гуминді заттарды қолдану бойынша ағымдағы зерттеулер қарастырылады және парниктік газдар шығарындыларын азайтудың арзан және тиімді тәсілі ретінде осы технологияны кеңейту әлеуетіне баса назар аударылады. CO2 концентрациясы газ хроматографындағы газдың кірісі мен шығысында өлшенді. 4 күн ішінде калий гуматының сіңіру қабілеті (50 %) 4,99 г CO2 / кг құрады. Мақалада гуминдік заттар парниктік газдар шығарындыларын азайту үшін перспективалы шешім бола алатынымен, олардың толық әлеуетін анықтау үшін қосымша зерттеулер мен әзірлемелер қажет деген қорытындыға келеді. Кілт сөздер: парниктік газдар, гуминді заттар, CO2 сіңіру, калий гуматы.