(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2024)
Мақалада «Орманды бұлақ» филиалының «Көкшетау» мемлекеттік ұлттық табиғи паркінің аумағында өсетін өсімдіктердің флора конспектісі мен экологиялық талдау нәтижелері келтірілген. Зерттеу барысында өсімдіктердің мынадай белгілері анықталды: зерттелетін аумақта өсетін орны; К.Раункиер мен И.Г. Серебряковтың тіршілік формаларының классификациясы; ылғалға қатысты экологиялық тобы; шаруашылықтағы маңызы. Сондай-ақ, таксономиялық талдау жүргізіліп, тұқымдастар мен түрлердің ара-қатынасы анықталды. «Көкшетау» МҰТП «Орманды бұлақ» филиалының флорасы 27 тұқымдас, 54 туысқа жататын 56 түрден тұрады. Жетекші тұқымдастарға Rosaceae Juss., Asteraceae Dumort, Ranunculaceae Juss., Fabaceae Lindl. және Plantaginaceae Juss. жатады. Rubus L. және Galium L. доминантты туыстар болып табылады. Қызыл кітапқа енгізілген Pulsatilla patens (L.) Mill. және Adonis vernalis L. түрлері анықталды. Тек жойылып бара жатқан түрлерді ғана емес, толық биологиялық әртүрлілікті сақтау үшін аймақтық флоралардың қазіргі жағдайын және өсімдік жамылғысының әртүрлілігін бағалау, олардың құрылымы мен ұтымды пайдалану перспективаларын бағалау қажет. Түйін сөздер: флора, флора конспектісі, «Орманды бұлақ» филиалы, «Көкшетау» МҰТП, биоалуантүрлік, таксономиялық талдау.