(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2024)
2021 жылдың басында қоршаған ортаның сапасын кезең-кезеңімен жақсартуға бағытталған ҚР жаңа экологиялық кодексі күшіне енді. Нормативтік құжаттың талаптарының бірі әр өңірдің қоршаған орта сапасының нысаналы көрсеткіштерін белгілеу болып табылады. Қостанай облысында республикада алғашқылардың бірі болып 2021 жылдың ортасында күшіне енген жаңа ережелер бойынша қоршаған орта сапасының нысаналы көрсеткіштерін белгілеу бойынша жұмыс жүргізілді. САПАНЫҢ нысаналы көрсеткіштерін әзірлеу жөніндегі қағидалар қоршаған ортаның қандай компоненттеріне қойылатын талаптарды ғана сипаттайды, олар қоршаған орта сапасының нысаналы көрсеткіштері белгіленгеннен кейін не ұстануға тиіс (табиғатты қорғау іс-шараларын 5 А.Д. Михайличенко ескере отырып), бірақ Қағидаларда алгоритм мен ақпарат көзі белгіленбейді. Бұл жұмыс Қостанай облысында 2023 жылы жүргізілді және осы мақалада алынған нәтижелер ғана емес, сонымен қатар жұмыстың кезеңділігі, ақпарат алу көздері және ұсынылған сапа көрсеткіштері түрінде алынған қорытындылар сипатталған. Мақалада Қостанай облысы үшін САПАНЫҢ нысаналы көрсеткіштерін белгілеу бойынша жүргізілген жұмыс алгоритмі сипатталған. Түйін сөздер: қоршаған орта, экология, қатты тұрмыстық қалдықтар, қалдықтар, парниктік газдар, шекті рұқсат етілген концентрациялар, атмосфералық ауа, су ресурстары, жердің деградациясы және шөлейттену