(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2024)
Бұл жұмыста 2018 жылы Солтүстік Қазақстан облысының шағын көлдері (Алуа және Займище) маңынан Қазақстан Республикасы аумағында бөлінген құс тұмауы вирусының екі штаммының NP геніне жүргізілген генетикалық талдау нәтижелері берілген. Бұл штаммдар бір-бірінен нуклеотидтер тізбегінде 54 орынбасудың және аминқышқылдарының тізбегінде 4 алмастырудың болуын көрсетті, осылайша бір-бірінен айтарлықтай алшақтады. Филогенетикалық талдауда A/northern shoveler/North-Kazakhstan/20/2018(H3N8) штаммы Еуропадан келген штаммдармен ең үлкен қатынасты көрсетті, штаммдар арасындағы гомология 96-97% құрады. Екінші штамм A/garganey/North Kazakhstan/45/2018(H3N8) Азия штаммдарымен генетикалық ұқсастық көрсетті, NP генінің сәйкестігі 99% құрады. Кілт сөздер: тұмау, вирус, NP, құс тұмауының вирусы, H3N8, vRNP, РНК.