(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2024)
Ғылыми зерттеу тақырыбының өзектілігі Ақмола облысында көктемгі су тасқыны қаупінің жоғарылауымен, олардың жергілікті шаруашылыққа келтіретін елеулі залалымен және олардың алдын алу бойынша тиімді шараларды әзірлеу және енгізу қажеттілігімен түсіндіріледі. Бұл зерттеудің мақсаты Ақмола облысының аумағында көктемгі су тасқынының пайда болуының экологиялық тәуекелін және олардың салдарын тиісті бағалауды әзірлеу болып табылады, бұл өңірлік шаруашылық кәсіпорындары үшін маңызды мәнге ие. Әдіснамалық тәсіл облыс аумағында және тұтастай Қазақстан Республикасында осы су тасқынының теріс салдарларының даму заңдылықтарын зерделеумен ұштастыра отырып, көктемгі су тасқынынан түрлі экологиялық тәуекелдердің туындау ықтималдығын жүйелі талдауды қамтиды. Ағымдағы зерттеу шеңберінде маусымдық су тасқыны кезеңінде су басқан аудандардағы шаруашылық қызмет үшін көктемгі су тасқынының ауыр зардаптарын, сондай-ақ су қорғау аймағында шаруашылық қызметті жүргізудің Елеулі бұзылуынан туындаған көктемгі су тасқынының алдын алу жөніндегі нақты іс-шараларды әзірлеу және енгізу қажеттігін куәландыратын нәтижелер анықталды. Зерттеу барысында алынған нәтижелер, сондай-ақ олардың негізінде шығарылған ғылыми тұжырымдар Ақмола облысындағы ауыл шаруашылығы қызметкерлері үшін өз қызметін өңірде жүзеге асыру кезінде көктемгі су тасқынының қайтымсыз салдарын сезінетін, сондай-ақ сипатталған күрделі табиғи жағдайларға үнемі тап болатын аталған аудандардың тұрғындары үшін маңызды болып табылады. Түйінді сөздер: табиғи төтенше жағдай; экология; су тасқыны; су қоймаларының маусымдық төгілуі; экономикалық қызмет.