(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2024)
Қырғыз Республикасы Үкіметі жанындағы экологиялық және техникалық қауіпсіздік жөніндегі мемлекеттік инспекцияның мәліметі бойынша, республикада тұрмыстық және өндірістік сарқынды суларды тазартатын 145 нысан, 22 коммуналдық тазарту, ағынды суларды механикалық және биологиялық тазарту бойынша кәсіпорындар мен ұйымдар бар. популяция байланысты. Ағынды суларды тазарту құрылыстарынан өткеннен кейін қоршаған ортаға төгу жүзеге асырылады. 145 ағынды суларды тазарту қондырғыларының: 14-і жер үсті су объектілеріне, 5-і құрғақ ағындар мен өзендерге, 2-і жер бедеріне, 114-і ирригациялық және СКҚ-ға жіберіледі [http://data.movegreen. кг/индикатор/49]. Су объектілерінің ластануы олардың сарқылуынан кем қауіпті емес, ал санитарлық-экологиялық жағдайдың нашарлауы ағынды сулардың көбеюімен бірге су ресурстарының сапасын төмендетеді, бұл халықтың экологиялық қауіпсіздігімен тығыз байланысты. су ресурстарын пайдалану сипатына. Балдырлар мен бактерияларды пайдалана отырып, ағынды суларды биоремедиациялау ластаушы заттарды тұрақты төмендету үшін айтарлықтай әлеует ұсынады, сондай-ақ микробалдырлар биомассасының ресурстарын қалпына келтіруге және валоризациялауға ықпал етеді және су мен Ақ-Буура өзенін тазартудың перспективалық тәсілі ретінде белгілі. Микробалдырлар мен бактериялар консорциумдарын пайдалану қоректік заттарды немесе антибиотиктерді жоюды жақсарту және ластану қаупін азайту сияқты әртүрлі Ағынды суларды биоремедиациялық өңдеу үшін тек микробалдырлар монокультураларын пайдаланудан бірнеше артықшылықтар бере алады. Негізгі сөздер: трансшекаралық өзендер, экологиялық қауіпсіздік, фитобентос, фитопланктон, ағын су, эвтрофия.