(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2024)
Мақалада Hylotelephium ewersii (Ledeb.) H. Ohba (бұрын Sedum ewersii Ledeb.) және Phedimus hybridus (L.) ’t Hart (сонымен қатар Sedum hybridum L. және Aizopsis hybrida (L.) Grulich) түрлерінің популяцияларының қазіргі жағдайын және осы түрлердің Іле Алатауындағы ценопопуляцияларының флористикалық құрамын зерттеуге арналған. Іле Алатауының Қастек шатқалындағы H. ewersii және P. hybridus популяцияларының биологиясын, олардың тіршілік формаларының әртүрлілігін және нақты экологиялық және экологиялық реакцияларын зерттеу және талдауы, ценоздық жағдайы берілген. H. ewersii және P. hybridus түрлерінің маусымдық даму ырғақтары олардың тұрақтылығын және Іле Алатауының ландшафттық таулы белдеуінің жағдайына жоғары бейімділігін көрсетті. Зерттеулер H. ewersii және P. hybridus табиғи ценопопуляцияларының күрт континенттік жағдайында ұзақ мерзімді, тұрақты өмір сүруге бейімделуін анықтауға және олардың қазіргі жағдайын бағалауға мүмкіндік берді. Мақалада H. ewersii және P. hybridus түрлерінің популяцияларының флорасына таксономиялық, экологиялық және географиялық талдау жасалған. Зерттелген H. ewersii және P. hybridus түрлері шөптесін суккулентті-жапырақты жерге төселіп өсу моделімен сипатталатын поликарпты өсімдіктердің өмірлік формасына ие, бұл түрлердің қайта өсетін бүршіктерінің орналасуына байланысты биоморфты хамефиттерге жатады. Түйін сөздер: Hylotelephium ewersii, Phedimus hybridus, популяция, ценопопуляция, Кастек шатқалы, Іле Алатауы