(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2025)
Бұл мақалада Апшерон түбегін мысал ретінде пайдалана отырып, құрғақ және жартылай құрғақ аймақтардағы су тапшылығы мен тұрақты ауыл шаруашылығын дамытудың көп қырлы мәселелері зерттеледі. Жаңартылатын энергия көздерін біріктірудің маңызды рөліне назар аудара отырып, зерттеу күн сәулесінен қуат алатын технологиялар - күн сәулесінен тазарту жүйелерінен фотоэлектрлік суаруға дейін - ауыл шаруашылығы мақсаттары үшін су ресурстарын басқаруда төңкеріс жасай алатынын зерттейді. Жоғары дәлдіктегі күн радиациясын өлшеу және жетілдірілген статистикалық талдауларды қолданатын 12 айлық эмпирикалық зерттеу күн энергиясының қол жетімділігінің маңызды маусымдық өзгермелілігін және оның ауылшаруашылық су қажеттіліктерімен синхрондылығын көрсетеді. Зерттеу күн энергиясының шығымдылығы, жүйенің тиімділігі және температуралық корреляция туралы деректерді синтездейді, күн энергиясымен жұмыс істейтін шешімдердің орындылығын бағалау. Күн энергиясының қолжетімділігін аймақтық суару талаптарымен салыстыра отырып, зерттеу маусымдық су тапшылығын шешуде тұщыландыру, сүзу және ультракүлгін сәулемен залалсыздандыру сияқты технологиялардың жұмыс қабілеттілігін көрсетеді. Сонымен қатар, тұрақтылық көрсеткіштерінің интеграциясы, соның ішінде инвестицияның энергия қайтарымы (EROI) және көміртегінің орнын толтыру әлеуеті күн энергиясымен жұмыс істейтін жүйелерді қабылдаудың кеңірек экологиялық және экономикалық пайдасын көрсетеді. Бұл жұмыс сондай-ақ ұзақ мерзімді тұрақтылықты қамтамасыз ету үшін инновациялық су саясатын жаңартылатын энергия негіздерімен сәйкестендіруді дәлелдей отырып, саясат пен технологияның қиылысуын қарастырады. Қорытындылар азық-түлік қауіпсіздігін жақсартатын, қалпына келмейтін ресурстарға тәуелділікті азайтатын және климатқа төзімділікті арттыратын ауқымды, бейімделгіш шешімдерді жақтайтын саясаткерлерге, инженерлерге және ауылшаруашылық практиктеріне әрекет ететін түсініктер береді. Бұл инновацияларды жаһандық тұрақтылық мақсаттары контекстінде орналастыру арқылы зерттеу жаңартылатын энергияны ауылшаруашылық су ресурстарын басқаруға біріктірудің қайталанатын үлгісін ұсынады, бұл бүкіл әлем бойынша ресурстары шектеулі аймақтарға әсер етеді. Түйін сөздер: күн энергиясымен жұмыс істейтін технологиялар, су тапшылығы, күн суару жүйелері, фотоэлектрлік энергия, ауыл шаруашылығының тұрақтылығы