(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2025)
Мақала Іле Алатауының Қаскелең шатқалының флорасындағы V. spicata L. және V. spuria L. түрлерінің қазіргі жағдайын зерттеуге арналған. Бұл мақалада Veronica spicata және V. spuria түрлері популяцияларының флорасына таксономиялық, экологиялық және географиялық талдау жасалған. Қаскелең флорасындағы V. spicata және V. spuria ценопопуляцияларының жастық құрылымдарының талдауы. Іле Алатауының шатқалдары олардың құрылымы біршама тұрақты және тың және генеративті өсімдіктер тобының басым екенін көрсетті. Зерттелетін ценопопуляциялардағы төменгі өсінділердің үлесі салыстырмалы түрде төмен және 2-ден 9%-ға дейін. V. spicata және V. spuria ценопопуляцияларының көпшілігі жас өсімдіктердің болмауымен және жетілмеген даралардың аз ғана пайызымен сипатталады, бұл соңғы бірнеше жылда жеткілікті тұқым жаңартуының болмауымен және жетілмеген өсімдіктердің тез ауысуымен байланысты. даралардың тың күйге ауысуы және ценопопуляциялардың басым бөлігінде кәрілік өсімдіктердің болмауы. Ценопопуляциялардағы V. spicata және V. spuria дараларының өміршеңдігіне негізінен тіршілік ету ортасының түрі әсер етеді. V. spicata және V. spuria ценопопуляцияларының зерттелген жастық құрылымы олардың Іле Алатауының Қаскелең шатқалының таулы-шалғындық және форб фитоценоздарының құрамындағы қанағаттанарлық жағдайын көрсетеді. Түйін сөздер: Veronica spicata, Veronica spuria, популяциялар, ценопопуляциялар, Қаскелең шатқалы, Іле Алатауы