(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2025)
Талдыкөл көлі-оның гидрохимиялық және гидробиологиялық жағдайына әсер ететін айтарлықтай антропогендік әсерге ие су айдыны. Бұл жұмыста планктондық қауымдастықтардың химиялық құрамын, сапробтылығын және құрылымын зерттеуді қамтитын су сапасына кешенді талдау жүргізілді. Бұл жұмыстың мақсаты Талдыкөл көлінің фитопланктоны мен зоопланктонының түрлік құрамын, саны мен биомассасын бағалау, сондай-ақ гидрологиялық және экологиялық факторлардың әсерінен, атап айтқанда су деңгейінің ауытқуы жағдайында осы қауымдастықтардың құрылымындағы ықтимал өзгерістерді анықтау болды. Жұмыстың ғылыми маңыздылығы су қоймасына антропогендік әсерді кешенді зерттеу және оның өзін-өзі тазарту қабілетін анықтау болып табылады. Практикалық маңыздылығы-алынған деректерді көлдің экожүйесін қорғау және қалпына келтіру шараларын әзірлеу үшін пайдалану мүмкіндігі. Зерттеу нәтижесінде КПК, тоқтатылған заттар, фосфаттар, нитриттер және темір сияқты бірқатар ластаушы заттар бойынша ШРК-ның асып кетуі анықталды, бұл антропогендік жүктеменің жоғары екендігін көрсетеді. Фитопланктон мен зоопланктонның көптігі мен биомассасының динамикасы су қоймасының трофикалық деңгейінің маусымдық өзгеруін көрсетеді. Сапробтық индекстер көлдің β-мезосапробты аймаққа жататынын көрсетті, бірақ көктемде және күзде су сапасының нашарлауы байқалады. Түйін сөздер: фитопланктон, зоопланктон, гидрохимия, гидробиоценоз