(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2025)
Мақалада Rheum wittrockii Lundstr қазіргі жағдайын зерттеуге арналған. Алматы облысы Ұзынқара және Іле-Алатау жоталарындағы осы түр популяцияларының түр популяциясы, флористикалық құрамы және экологиялық сипаттамасы. Rheum wittrockii Lundstr., азиялық текті неоген кезеңінің көне тұқымдасы Қазақстанда 9 түрді қамтиды. Rheum wittrockii Lundstr. үш табиғи популяциясы. Ұзынқара және Іле-Алатау жоталарының әртүрлі экологиялық және фитоценоздық жағдайында зерттелді. Зерттелетін аумақтардағы Rheum wittrockii орта таулардың орман белдеуінің ортаңғы бөлігінде таралған, оларда жоғары бейімделу қабілеті бар, бұл олардың экологиялық икемділігін көрсетеді, тұқымдық және вегетативті көбеюінің жоғары жылдамдығымен сипатталады, ауруларға төзімді, өзіне тән тіршілік ортасын сақтайды, мәдениетте өте сәндік және егіншілікте пайдалануға ұсынылады. Rheum wittrockii популяцияларының көпшілігінде генеративті және виргинальды даралар басым болды, популяцияда негізгі рөлді азырақ прегенеративті даралар атқарды. Мониторинг нәтижесінде соңғы онжылдықтарда зерттелетін аумақта популяция санының тез азаюы байқалды, бұл Rheum wittrockii Lundstr. зерттелетін аумақтағы түрлер. Rheum wittrockii қалыпты өмірін сақтау және қамтамасыз ету үшін Lundstr. Зерттелетін аумақтардағы популяцияларға антропогендік әсер ету дәрежесін стандарттау қажет. Сирек кездесетін Rheum wittrockii түріне негізгі антропогендік қауіптер Lundstr. популяциялардың азаюына әкеліп соқтыратын шамадан тыс мал жаю, тіршілік ету ортасының бұзылуы, бұл мекендеу ортасын бақылау сияқты сақтау стратегияларын талап етеді. Түйін сөздер: табиғи популяциялар, өсімдіктер қауымдастығы, сирек түрлер, Ұзынқара. Іле Алатауы