Загрязнение Северной части Каспийского моря. (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Бұл мақалада Каспий теңізінің Солтүстік бөлігінің қазіргі таңдағы экологиялық жағдайы мен көптеген зиянды заттектер арқылы, соның ішінде, мұнай өндірісіндегі қалдықтар арқылы ластануынақты көрсетілген. Сонымен қатар зиянды заттардың қоршаған ортаға түсуі, су беті акваториясына таралуы және түптік шөгінділерге жиналуы жайлы жазылған. Мұнай өндіріс кешендерінің, өндірісорындарының және теңіз деңгейінің ауытқуын табиғи және антропогендік тұрғыда зерттеп қараған. Рассмотрены экологическая ситуация Северной части Каспийского моря и характерные черты загрязнения нефтепродуктами и ее множественность источников, в том числе попадание их на все компоненты окружающей среды, рассеяние на больших акваториях, аккумулирование в донныхотложениях и т.д. Также подробно сказано о негативных природных и антропогенных воздействиях на экологию моря, таких, как нефтегазовые комплексы, промышленные предприятии и колебания уровняморя.