Оценка различных форм морфологической изменчивости особей клопа-солдатика (Pyrrhocoris apterus L.) из различных популяций Белгородской области в летний период 2012 г. 2012 жылдың жаз мезгілінде Белгород облысының Pyrrhocoris apterus L. түрлерінің әртүрлі. (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Оценено соотношение сезонной и антропогенной форм морфологической изменчивости на примере клопа-солдатика при сравнении двух пар последовательно добытых июньских и июльских синхронныхвыборок имаго из контрольной (заказник) и импактной (городской парк) популяций в Белгородской области. Установлено, что фактор сезона в меньшей степени проявился в размахе изменчивости формытела самцов и самок имаго, чем антропогенный.Белгород облысының мысалы жасақшы-қандала импакты (қалалық бақтағы) және бақылау (тапсырыс беруші) популяцияларының тұқымқуалаушылық қос пары бойынша маусым және мамырдағы синхронды талдауының мерзімдік және антропогендік формаларының морфологиялық генді өзгергіштік қатынасын бағалау. Антропогендікке қарағанда, мезгілдік факторлардың әсерінен аталық және аналық дене формасының өзгерістері аз болатындығы байқалды.