Қоршаған ортаның экологиялық жағдайына автокөлік жолдарының әсерін бағалау. Оценка влияния автомобильных дорог на экологическое состояние окружающей среды. (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Мақалада автокөлік жолдарының жағдайы, жолдарды салу және қайта салу жұмыстары барысында қоршаған ортаға тигізетін әсерін және оның салдарын анықтау жолдары қарастырылады. Автокөлікжолдарының экологиялық жағдайға зиянды ықпалын азайту, алдын алу шаралары көрсетіледі. Жол саласына қойылатын басты талаптар талқыланады. Сонымен қатар, Қазақстанның халықаралық автокөлік дәліздері, оның ішінде Батыс Еуропа-Батыс Қытай автокөлік дәлізінің Қазақстандық бөлігі жөнінде мәліметтер келтіріледі.В статье рассматриваются вопросы состояния дорог, влияния ремонтно-строительных работ на окружающую среду, указаны пути их выявления. Обсуждаются основные требования, предъявляемые кмагистралям, а также снижение уровня вредного воздействия автомобильных дорог на экологическое состояние окружающей среды.