Жүн жуудың қалдық суларының құрамын талдау. Анализ состава шерстомойных сточных вод. (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Жұмыс барысында жүн жуу өндірісінің қалдық суларына талдау жасалынған. Қалдық сулардың құрамына жуылатын жүннің түрі мен сортының әсері зерттелінді. Аса көп таралған жүн түрлерініңжуылуы кезінде қалған қалдық сулары зерттелінді. Қазақстандық жүннің ластауыштарының негізгі массасын минералды заттар құрайтындығын ескере отырып, жүнді БАЗ пайдаланып жуу кезінде негізгі процесс болып аталған суда ерімейтін өлшенген заттардың суспензиялануы аналатындығы белгілі болды.В работе проведен анализ состава шерстомойных сточных вод фабрик первичной обработки шерсти. Было исследовано влияние на состав сточных вод вида и сорта промываемой шерсти. Были исследованы стоки от промывки наиболее распространенных видов шерсти. Учитывая, что основную массу загрязнений казахстанской шерсти составляют минеральные глины, в процессе мойки шерсти сприменением ПАВ основным процессом является суспендирование указанных водонерастворимых взвешенных веществ.