Безопасное обращение с ртутьсодержащими отходами – залог экологического благополучия Республики Казахстан.Құрамында сынап бар қалдықтарды қауіпсіз қолдану – Қазақстан Республикасының экологиялық салауаттылығының кепілі (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
В статье рассматривается вредное воздействие ртути и ртутьсодержащих отходов на окружающую среду и здоровье человека, действия международного сообщества в области управления ртутьсодер-жащими отходами, а также текущая ситуация в Казахстане по регулированию проблемы ртутного загрязнения. В настоящее время в республике разработан проект государственного стандарта, кото-рый направлен на регулирование безопасного обращения с ртутьсодержащими отходами и позволит снизить риск ртутного загрязнения в Казахстане за счет внедрения системы безопасного обращения с ртутьсодержащими отходами. Мақалада сынап пен құрамында сына бар қалдықтарды қоршаға ортаға жән адам денсаулығына зиянды әсер етуі, халықаралық кауымдастықтың құрамында сынап бар қалдықтарды басқару жөніндегі іс-әрекеті, Қазақстандағы сына пен ластану мәселелерін басқару жөніндегі қазіргі жағдай қарастырылады. Қазіргі уақытта республика құрамында сынап бар қалдықтарды басқару туралы мемлекеттік стандартының жобасы әзірленді. Стандарт құрамында сынап бар қалдықтарды қауіпсіз қолдануды басқаруға бағытталған және сынап пен ластану қатерін қауіпсіз колдану арқылы төмендетуге мүмкіндік береді.