Мутагенные эффекты несимметричного диметилгидразина и нитрозодиметиламина в организме млекопитающих.Сүтқоректілер организміндегі симметриялық емес диметилгидразиннің және нитрозодиметиламиннің мутагендік әсері (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
В результате проведенного цитогенетического и ДНК-комет исследования установлено, что несимметричный диметилгидразин (НДМГ) и нитрозодиметиламин (НДМА) при всех дозах и сроках воздействия на экспериментальных животных (острое, подострое) оказывал выраженный генотоксический эффект, проявившийся в статистически значимом увеличении частоты аберрантных клеток и уровня полиплоидии. Установлена органоспецифичность генотоксического действия НДМГ и НДМА в висцеральных органах лабораторных мышей, которые по чувствительности к ДНК- повреждающему действию можно расположить в следующем порядке: легкие < селезенка < печень < почки. Цитогенетикалық және ДНҚ-комет зерттеулердің нәтижесінде экспериментальдық жануарларға симметриялық емес диметилгидразин (НДМГ) және нитрозодиметиламиннің (НДМА) қолданған барлық мөлшері, әсер ету мезгілдері (бір реттік және көп реттік жағдайларда) генотоксиндік әсер ететіні, яғни аберранттық клеткалардың жиілігі, полиплоидияның деңгейі сенімді ретінде көбеюі анықталды. Лабораториялық тышқандардың висцеральдық мүшелерінде НДМГ мен НДМА-ның генотоксиндік әсерінің мүшелік ерекшелігі анықталды. Оларды ДНҚ-ы зақымдану әсеріне қатысты келесі қатарға қоюға болады: өкпелер