Скрининг консорциума углеводородокисляющих микроорганизмов Северного Каспия.Солтүстік Каспий теңізіндегі көмірсутек тотықтыратын микроорганизмдердің консорциумының скринингі (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Из морских вод в районе наливных причалов Актауского морского порта и порта Баутино (Северный Каспий) выделено 27 углеводородокисляющих изолятов микроорганизмов, обладающих способностью к деструкции нефти, из данных штаммов отобрано 4 наиболее активные культуры, которые были идентифицированы как Вacillus cereus (2 штамма), штамм Bacillus sр.13 и Acinetobacter sр.10. Для создания консорциума отобраны штаммы, деструкционная активность данных штаммов составляет 76% убыли нефти по отношению к контролю. Ақтау теңіз порты мен Баутино порттарының құю причалдары орналасқан жерлердегі теңіз суынан микроорганизмдердің көмірсутек тотықтырушы изоляттары бөлініп алынды. Олардың мұнайыдыратқыш қабілеттері анықталып, арасынан активтірек штамм таңдалып алынып Вacillus cereus (2 штамма), Bacillus sр.13 и Acinetobacter sр.10 сияқты штамдарға сәйкестендірілді. Таңдап алынғанштамдар консорциумын жасау үшін осы штамдардың ыдыратқыш активтіліктері судағы мұнайдың бастапқы мөлшерінен 76% құрайды.