Қазақстандағы кейбір қоршаған орта ластағыштарының мал шаруашылығы өнімдеріне әсері.Воздействие некоторых загрязнителей окружающей среды на продукты животноводства в Республике Казахстан (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Қазақстан Республикасының жағдайындағы үй жануарларға (ірі қара мал, жылқылар, түйелер, қойлар, ешкілер және т.б.) ауыр металдардың және органикалық ластағыш заттардың әсерін зерттеуге арналған ізденістерге шолу жасалды. Жинақталған мәліметтер жануар ағзасына және азық-түлік өнімдеріне ластаушылардың әсер ету механизімін және детоксикациясын көрсетпейді. Ластанған аймақтардағы малдың жайылуы жайында нормативті құжаттар әлі айқын еместігі анықталды Приведен обзор исследований по влиянию тяжелых металлов, органических загрязнителей на животных (крупный рогатый скот, лошади, верблюды, овцы, козы и т.д.) в условиях нашей республики.Имеющиеся данные не могут объяснить механизмов воздействия и детоксикации загрязнителей на организм животных и на продукты питания (мясо, молочные продукты). Также установлено, чтонормативные документы по регламентированию выпаса сельскохозяйственных животных в загрязненных территориях Казахстана практически не разработаны.