Анализ морфологии опушения листа у диких форм и их гибридов с мягкой пшеницей triticum aestivum l.Жабайы түрлердің және жұмсақ бидаймен triticum aestivum l. алынған будандары жапырақтарының түктенуін морфологиялық талдау (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Проведён анализ опушения листовой поверхности как сложного, многомерного, признака на примере пары диких видов T.timopheevii, T.kiharae различимых по опушению листа и мягкой пшеницы К-2780 не опушенной листовой пластинкой. Установлено, что опушения листовой поверхности у диких форм T. timopheevii и T. kiharae резко отличаются как между собой, так и между гибридами F1, полученных с их участием. Листовая пластинка T. timopheevii опушена интенсивно, а у гибридов F1 волоски расположены однонаправлено, имеют разный тип по всей длине жилки. У дикой формы T. kiharae волоски расположены разнонаправлено, а у гибридов F1 волоски расположены разнонаправлено и хаотично по всей длине жилки. Жабайы түрлер – T. timopheevii, T. kiharae және олардың F1 будандары жапырақтарының түктенуіне салыстырмалы талдау жүргізілді. T. timopheevi қатысуымен алынған F1 будандары жапырақтарының түктері бір бағытта орналасқан; жапырақ пластинкасының ұзына бойы әртүрлі типті; жапырақ жилкасында ұсақ және ірі түктермен кезектесе орналасқан; ал, T. timopheevi түктері F1 будандарымен салыстырғанда ұзын, интенсивті және бір бағытта орналасқан. T. kiharae түктері жилканың ұзындығы бойына әртүрлі бағытта және хаосты түрде орналасқан, жапырақ пластинкасы интенсивті түктенген. Оның F1 будандарының түктері де әртүрлі бағыттажәне хаосты түрде орналасқан. Жапырақ пластинкасының ұзына бойы түктері әртүрлі типті.