Жаһандық қаржылық нарықтардың құрылымы және оларды реттеу.Структура глобальных финансовых рынков и их регулирование (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Мақалада жаһандық қаржылық нарықтар, олардың құрылымы және оларды реттеу қарастырылған. Қазіргі таңда ерекше қаржылық құралдардың пайда болуы жаһандану үдерісінің әсері өте жоғары.Аталған қаржы құралдарының мәнін түсіну тәуекелдерді басқару, баға белгілеуді бақылауға алу, сонымен қатар қаржы нарығында реттеуді жүзеге асыру кезінде маңызды. Зерттеу нәтижесінде қаржынарығы сегменттерінің өзара арқатынасын кезеңмен жүргізу, кейбір қаржылық көрсеткіштерді біріктіру әдісін қолдану және бұл жерде ЖІӨ көлеміне қатынасын анықтау арқылы талдау ұсынылады. Қазақстан Республикасының қаржы нарығы дамуында жаһандану үдерісінің алатын орны анықталды. В статье рассматриваются глобальные финансовые рынки, их структура и регулирование на мировом масштабе. Влияние глобализационных процессов и формирование мирового финансовогорынка обусловили формирование особых финансовых инструментов. Понимание их сущности необходимо для эффективного управления рисками, контроля ценообразования, создания действенного регулирования и оценки уровня взаимодействия на финансовом рынке. В результате исследования определена необходимость применения поэтапного комплексного подхода к изучениювзаимодействия сегментов финансового рынка, предложено объединение показателей, получаемых в результате расчета их к величине ВВП, в группу показателей устойчивости развития. Уточненароль глобализации в развитии финансового рынка Республики Казахстан.