А нализ состояния нормативно-правовой экологической базы Республики Казахстан на 2010 год (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Мақала экологиялық жобалау кезінде шаруашылық жүргізуші субъектілерді реттеу жүйесінің мемлекеттік экологиялық нормативтік-құқықтық базасына арналған. Онда мемлекеттік аудит институтын дамыту бағыттары және оның құқықтық реттеуде салмақты кемшіліктермен едәуір дәрежеде шарттасылған ақпараттық ортасын қалыптастыру жөніндегі негізгі проблемалары қарастырылған. Экологиялық қарым-қатынастарды құқықтық реттеуде әр алуан, бірақ өзара жүйелі түрде әрекет ететін табиғи әлемнің-табиғи нысаналардың объективті ортақтығына толығамен сәйкес келе қоймайтын тәсілдемелер зерделенген. Мемлекеттік органдардың ақпарат иелерімен, ақпарат ағындарын ұйымдастырушылармен өзара әрекет ету механизмдеріне мысалдар келтірілген. Жобалау институтының теріс ықпалының себептері және мемлекеттік органдармен өзара әрекет ету келтірілген. Мақалада мемлекеттік және мемлекеттік емес ұйымдардың мемлекеттік экологиялық жүйесінің тәртібін белгілейтін таяу шетелдік құқықтық режимдерге салыстырмалы сипаттама берілген. Әртүрлі мемлекеттерде – Ресей Федерациясында, Украинада, Өзбекстанда – тіркеу үшін қажетті құжаттар тізіміне, осы процедураны жүргізу мерзімдеріне, өтініш берушілерге теріс жауап қайтаруға ықтимал негіздерге, теріс ықпал еткені үшін төленетін мемлекеттік баж көлеміне қойылатын талаптар бірдей емес. Қазақстандағы және ТМД елдеріндегі экологиялық жобалауды құқықтық реттеудің проблемалы аспектілері белгіленген.