Влияние синтетического моющего средства «Ariel» на морфологические параметры рыбы Danio rerio отряда карпообразных в остром эксперименте.«Ariel» синтетикалық жуғыш заттардың әсерін карп тәрізді отрядқа жататын Danio rerio балықтардың морфологиялық парамет (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Было изучено влияние синтетического моющего средст на морфологию жабр, кишечника, печени, почек рыб отряда карпообразных Danio rerio в концентрациях 40; 50; 60; 80 мг/л. в экспериментальных условиях. При концентрации средства «Ariel» 40 мг/л. в жабрах отмечались очаги некроза, геморрагии, слипания ламелл; в органах желудочно-кишечного тракта – десквамация эпителия слизистой оболочки; в печени выявлялись очаги микронекроза; в почках наблюдался отек стромы, полнокровие кровеносных сосудов. При концентрации средства «Ariel» 50 мг/л. в жабрах на ламеллах выявлялись геморрагии и очаги некроза эпителия; в органах желудочно-кишечного тракта отмечена десквамация эпителия слизистой оболочки; в печени выявлялось умеренное полнокровие кровеносных сосудов, очаговый некроз гепатоцитов, некроз эпителия желчных протоков; в почках наблюдался очаговый некроз эпителия почечных канальцев. При концентрациях средства «Ariel» 60 мг/л. и 80 мг/л. отмечалась массовая гибель экспериментальных рыб; во всех исследованных органах отмечен обширный некроз. Карп тәрізді отрядқа жататын Danio rerio балықтардың желбезегіне, ішегіне бауырына, бүйрегіне 40; 50; 60; 80 мг/л. концентрациялы «Ariel» синтетикалық жуғыш затының әсері зерттелді. «Ariel» синтетикалық жуғыш затының 40 мг/л. концентрациясымен әсер еткенде желбезекте некроз ошақтары, геморрагия, ламмелалардыңбірігуі байқалды; қарын-ішек жолдарының мүшелерінде – шырышты қабат эпителийінің қабыршақтануы; бауырда микронекроз ошақтары, бүйректерде – стромалық ісінулер, қантамырларының қанмен кернелулері байқалды. «Ariel» синтетикалық жуғыш затының 50 мг/л. концентрациясымен әсер еткенде желбезек ламеллаларында геморрагия мен эпителийде некроз ошақтары; қарын-ішек жолдарының мүшелерінде – шырышты қабат эпителийінің қабырщақтануы; бауырда қантамырлардың қанмен кернелулері, гепатоциттердің некроз ошақтары, өт жолдары эпителийінің некрозы байқалды. «Ariel» синтетикалық жуғыш затының 60 мг/л.және 80 мг/л. концентрацияларымен әсер еткенде тәжірибе балықтарының жаппай өлімі болды және барлық зерттелетін мүшелерде кең көлемді некроз байқалды.