Влияние цеолитно-органоминерального удобрения на ферментативную активность почв под рисом.Күріш дақылында топырақтың ферментативті белсенділігіне цеолитті – органоминералды тыңайтқышының әсері (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Для определения эффективности цеолитно-органоминерального удобрения поставлены мелко-деляночные опыты с культурой риса сорта Маржан. Определены дегидрогеназная, полифенолоксидазная и пероксидазная активности почв под рисом до посева, в фазе кущения и после уборки урожая. Полученные результаты показали, что внесение цеолитно-органоминеральных добавок способствовало увеличению ферментативной активности и снижению темпов дегумификации почвы под рисом, о чем свидетельствуют показатели УКГ, которые были выше на 13,3-26,8%, чем в контроле. Цеолитті – органоминералды тыңайтқышының әсерін анықтау үшін күріш дақылы Маржан сортына ұсақ-мөлдекті тәжірибелер жүргізілді. Күріш дақылында егуге дейін, түптену фазасында және өнімді жинағаннан кейін топырақтың дегидрогеназалы, полифенолоксидазалы және пероксидазалы белсенділігі анықталды.Алынған нәтижелер цеолитті – органоминералды қоспаларды енгізу күріш дақылында топырақтың ферментативті белсенділігінің жоғарылауына және дегумификация темптерінің төмендеуіне әсер етті, оған гумификацияның шартты коэффициент көрсеткіштері дәлел, ол бақылаудан 13,3 – 26,8%-ға жоғары болды.