Фитомасса городского листового опада как источник получения биотоплива.Қалалық жапырақтарлың жаппай түсімінің фитомассасы биологиялық жанармай алу көзі ретінде (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Проведены исследования по получению биогаза с использованием городского листового опада. Изучены микробиоценозы в процессе метаногенеза. Показано, что наибольший выход метана наблюдается при использовании измельченной биомассы ВВР и адаптированной ассоциации метаногенов. Установлено, что смесь листового опада с активным илом и стоками очистных станций более перспективны для применения. Қалалық жапырақтарды пайдалану арқылы биологиялық газ алу бойынша зерттеулер жүргізілді.Метаногенез процессіндегі микробиоценоздар зерттелінді. Метагендердің бейімделген ассоциациясы мен майдаланған биомассаны пайдаланғанда метанның ең көпмөлшері бөлінеді.Жапырақ түсінділері мен активті сазды және тазартушы станциялардың ағындарын кешенді пайдаланған анағұрлым перспективті.