Биоиндикаторная оценка загрязнения токсичными микроэлементами наземных биотопов Коргалжынского биосферного резервата.Қорғалжын биосфераны сақтау қоры құрлық биотопының улы микроэлементтермен ластануы деңгейін биоиндикаторлық бағалау (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Представлены результаты сравнительного изучения содержания эссенциальных и токсичных микроэлементов в организме двух видов саранчовых – Конька Карелина (Chorthippus karelini) и Степного конька (Euchorthippus pulvinatus) из различных местообитаний. Установлен относительно низкий уровень элементов у коньков из Коргалжынского биосферного резервата. Результаты позволяют предположить, что токсичные микроэлементы не являются лимитирующим фактором для наземных насекомых из исследованных биотопов Коргалжынского биосферного резервата. Әртүрлі тіршілік ету аймағындағы шегірткенің екі түрі конька Карелина (Chorthippus karelini) және далалық конька (Euchorthippus pulvinatus) организмінде эссенциальді және улы микроэлементтердің кездесуінің салыстырмалық зерттеуі нәтижесі берілген. Қорғалжын биосфераны сақтау қоры конькасында элементтердің салыстырмалы түрде төмен деңгейде екендігі айғақталды. Зерттеу нәтижесі бойынша Қорғалжын биосфераны сақтау қорының зерттелінген биотоптарындағы құрлық насекомдары үшін шектеуші факторлар микроэлементтер болып табылмайды деуге болады.