Оценка сырьевых запасов перспективного вида серпухой венценосной Бухар-Жырауского района Карагандинской области.Қарағанды облысы Бұқаржырау ауданының болашағы бар түр тәжі түймебастың шикізат қорын бағалау (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Изучены популяции Serratula coronata в разных растительных сообществах. При изучении популяций Serratula coronata по морфологическим признакам были выделены особи всех возрастных групп и классифицированы как популяции нормального типа. Определены наилучшие хозяйственно-значимые признаки Serratula coronata из разнотравно-кострецово-серпухового сообщества. Изучены урожайность, площадь зарослей, эксплуатационный запас надземных или подземных органов Serratula coronata. Для данного вида отмечены значительные сырьевые запасы, что позволяет осуществлять полно-масштабный сбор растительного лекарственного сырья. Әртүрлі өсімдік бірлестіктеріндегі Serratula coronata популяциясы зерттелді. Serratula coronata популяциясын зерттеу кезінде морфологиялық белгілері бойынша барлық жастық топтағы дарақтар бөлініп алынды және қалыпты типті популяция ретінде классифицияланды. Әртүрлішөпті-арпабасты-түймебасты бірлестіктегіSerratula coronata біршама шаруашылық-бағалы белгілері анықталды. Serratula coronate жерүсті және жерасты мүшелерінің өнімділігі, қопаларының ауданы, эсплуатациялық қоры зерттелді. Берілген түр үшін едәуір шикізат қоры белгіленді, бұл өсімдіктекті дәрілік шикізаттың толық-масштабта жиналуына мүмкіндік береді.