Современное разнообразие ихтиофауны среднего участка реки Шу.Шу өзенінің орта аймағының ихтиофаунасының қазіргі жағдайы (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Было изучено современное состояние ихтиофауны среднего участка р.Шу. Всего в исследованном районе было обнаружено 27 видов рыб. Для оценки разнообразия сообществ были использованы показатели Симпсона, Шеннона и Серенсена. Состав ихтиофауны на разных участках исследованной местности различен. Сходство слабо выражено: даже выборки разных лет из одной реки значительно различаются по составу ихтиофауны. Наиболее широко распространены и многочисленны: плотва Rutilus rutilus, елец Leuciscus leuciscus, пескарь Gobio lepidolaemus, серый голец Triplophysa dorsalis. В целом результаты исследований 2012 и 2013 гг. показали обеднение состава ихтиофауны по сравнению известными данными. Многие факторы могут влиять на рыбное население данного участка, но главными являются изменение гидрологического режима реки и нерациональное использование водных ресурсов. Шу өзенінің орта аймағының қазіргі жағдайы зерттелді. Жалпы зерттеу ауданында балықтың 27 түрі анықталды. Балықтар қауымдастығының биоалуантүрлілігін бағалау үшін Симпсон, Шеннон және Чекановский – Серенсен көрсеткіштері колданылды. Ихтиофауна құрамы зерттелген аймақтарда әр түрлі. Ұқсастығы аз байқалады: бір өзеннен әр жылы алынған ихтиофауна құрылымының ерекшелігі бар. Көп және кеңінен таралған: торта Rutilus rutilus, тарақ балық Leuciscus leuciscus, теңге балық Gobio lepidolaemus және сұр талма балығы Triplophysa dorsalis. 2012 және 2013 жылғы зерттеу нәтижесі бойынша ихтиофауна құрылымы азайған. Балықтардың тіршілігіне осы аймақтағы көптеген факторлар әсер етуі мүмкін, бірақ негізгі факторлар – өзенніңгидрологиялық режимінің өзгеруі және су ресурстарын тиімді пайдаланбауы.